De Babytheek

Als ouder weet je natuurlijk als geen ander dat een baby heel veel spullen nodig heeft, die vaak maar een paar keer gebruikt worden. Niet echt voordelig voor de portemonnee en voor het milieu. Daar hebben ze in Beveren een oplossing voor gevonden, namelijk: een babytheek. Stéphanie Van troyen is coördinator van de babytheek en vertelt er ons alles over.

Wat is een babytheek?

Van troyen: “Een babytheek is een soort bibliotheek waar ouders en grootouders terechtkunnen om babyspullen te ontlenen. Op die manier willen we inzetten op het hergebruik van spullen. Het aanbod is zeer uitgebreid en gaat van kinderwagens en loopfietsjes tot babyfoons en speelgoed. De babytheek richt zich op baby’s en peuters tot en met drie jaar. Ons doelpubliek zijn vooral kwetsbare gezinnen maar uiteraard is iedereen welkom. De babytheek wordt uitgebaat door een groep vrijwilligers.”

Hoe kan je spullen uitlenen in de babytheek?

Stéphanie: “Mensen maken een profiel aan via onze website en boeken een afspraak met ons in. De babytheek is een halve dag per week open en dan kan je bij ons terecht. Geïnteresseerden kunnen het aanbod ook al op voorhand via onze online catalogus bekijken. Tijdens de eerste afspraak maken we een fiche aan met alle gegevens van de klant. Je betaalt dan ook het  lidgeld, dat 20 euro voor een jaar bedraagt.”

Via welke weg komende spullen bij jullie terecht?

Stéphanie: “De spullen in onze babytheek worden voornamelijk gedoneerd door mensen uit Beveren en de deelgemeenten. Daarnaast kopen wij soms ook spullen aan op de tweedehandsmarkt.”

Organiseren jullie ook activiteiten?

Stéphanie: “Ja hoor! Elke 2de en 4de woensdag van de maand organiseren wij “Speelbabbels”. Dat is een spel- en ontmoetingsmoment voor ouders en hun kind(eren). De bedoeling is dat de ouders even rustig met elkaar kunnen babbelen en ervaringen uitwisselen terwijl hun kinderen ondertussen samen spelen. Daarnaast organiseren wij twee keer per jaar een ‘Babymassage’ in samenwerking met CM en één keer per jaar een ‘Babybabbel’ in samenwerking met de Gezinsbond.”

"We dragen we bij aan de deeleconomie waarbij we de aandacht vooral vestigen op het hergebruik van spullen. Hierdoor wordt er ook weer minder aan ‘overconsumptie’ gedaan."

Op welke manier zetten jullie in op lokaal, ecologisch en fair?

Stéphanie: “We richten ons met de babytheek vooral op de Beverse bevolking en onze spullen komen ook hoofdzakelijk van donaties uit de buurt. Zo dragen we bij aan de deeleconomie waarbij we de aandacht vooral vestigen op het hergebruik van spullen. Hierdoor wordt er ook weer minder aan ‘overconsumptie’ gedaan. In de babytheek wordt er ook fairtradekoffie en -thee aangeboden.”

Waarom moeten mensen tijdens De Faire Ronde zeker een bezoekje aan de babytheek brengen?

Stéphanie: “Mensen kunnen tijdens De Faire Ronde bij ons terecht voor een woordje uitleg over de werking. Ze maken dan kennis met het uitgebreide aanbod aan babyspullen. Hopelijk kunnen we ze overtuigen van ons duurzaam concept en worden ze klant bij ons.”

 

Identikit

Naam: Stéphanie Van troyen (36)
Woont in: Beveren
Werk: Coördinator Huis van het Kind Beveren & De Babytheek
Vrije tijd: Zumba
Website: Babytheek Beveren

(Tekst: Hannah Petitjean - Beeld: Hannah Petitjean & Babytheek Beveren)

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be

Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?

Bekijk de handleiding