DE FAIRE RONDE?

Eerlijke en duurzame handel, je komt het meer tegen dan je denkt. Ook in jouw gemeente!
Tijdens De Faire Ronde ontdek je lokale handelaars en bedrijven, verenigingen en organisaties, producenten en consumenten met LEF*, namelijk die Lokaal, Ecologisch en Fair denken én doen.

Zo werken ze elk mee aan een duurzame en eerlijke samenleving. Benieuwd naar locaties met LEF* die fair trade verkopen of gebruiken? Of die produceren volgens duurzame en ecologische principes goed voor mens én planeet? Of die bewust inzetten op repair, share en hergebruik?

Neem dan op zaterdag 11 mei 2024 - op World Fair Trade Day - deel aan De Faire Ronde: een wandel- en fietstocht langs handelaars, organisaties en verenigingen in de deelnemende gemeenten en steden die lokaal, ecologisch en fair denken én doen.

Concreet

  • Fietsen en wandelen langs locaties met een duidelijk en concreet engagement voor fair trade, lokale duurzame voeding en bewust consumeren.
  • Je kan er duurzame producten aankopen of proeven, meedoen aan een activiteit of je laten inspireren en je kennis vergroten.
  • Aan de hand van tips en weetjes ontdek je wat de begrippen ‘lokale duurzame voeding,’ ‘fair trade’ en ‘bewust consumeren’ inhouden en wat dit betekent in jouw gemeente.
  • Je raadpleegt de locaties via een brochure of kaartje.

“De Faire Ronde is een ontspannende ontdekkingstocht voor jong en oud langs locaties met LEF* in jouw gemeente of stad.”

Inspiratie nodig?

In Vlaanderen zijn er tal van organisaties en verenigingen, producenten en bedrijven, handelaars en winkels met LEF*, namelijk die Lokaal, Ecologisch en Fair denken én doen. Zo werken ze mee aan een duurzame en eerlijke samenleving. Maak tijdens De Faire Ronde kennis met deze locaties met LEF*. We zetten er een paar voor je in de kijker!

Faire locatie

De Buurderij

Een Buurderij is een plek die lokale producenten én consumenten met elkaar verbindt. Vlaanderen telt intussen al zo’n 61 Buurderijen. Zo ook in Herent waar de Buurderij een afhaalpunt heeft in De Smederij. Annik Crynen is de coördinator en vertelt ons wat de meerwaarde van een Buurderij is.

Lees verder
Faire locatie

De Tuinrangers

De Tuinrangers is een initiatief van de Vlaamse Overheid en bestaat uit vrijwilligers met een passie voor tuinieren. Intussen is het project al actief in 63 gemeenten, zo ook in Schilde. Nikki Pandelaers is een van de Tuirangers en vertelt vol enthousiasme over haar engagement.

Lees verder
Faire locatie

De Babytheek

Als ouder weet je natuurlijk als geen ander dat een baby heel veel spullen nodig heeft, die vaak maar een paar keer gebruikt worden. Niet echt voordelig voor de portemonnee en voor het milieu. Daar hebben ze in Beveren een oplossing voor gevonden, namelijk: een babytheek. Stéphanie Van troyen is coördinator van de babytheek en vertelt er ons alles over.

Lees verder
Faire locatie

Blom en Beez

Blom en Beez is een plukweide in de bossen van Geel-Bel. Iedereen is welkom om er bloemen en fruit te komen plukken tussen het gesjirp van de vogels en de fladderende vlinders. Leentje Van Lommel richtte Blom en Beez enkele jaren geleden op en vertelt er vol passie over. Tijdens De Faire Ronde ben je er van harte welkom om bloemen en fruit te plukken en al je vragen te stellen.

Lees verder
Faire locatie

De Dobbelhoeve

Bioboerderij De Dobbelhoeve in Schilde heeft een goed draaiende hoevewinkel met een groot en gevarieerd aanbod. Wat maakt zo’n hoevewinkel interessant voor de bioboer? Piet De Bolle van De Dobbelhoeve kreeg bio met de paplepel mee. En hij voelt zich daar goed bij: "Met bio kies je voor een puur en eerlijk product, zo dicht mogelijk bij de natuur". Piet vertelt uitgebreid over zijn werk en toekomstplannen.

Lees verder
Faire locatie

Jessenhofke

Wie België zegt, denkt meteen aan friet en chocolade maar uiteraard ook aan een lekker biertje. Maar wist je dat er ook een reeks biologische bieren op de kaart staan? In het dorp Kuringen, vlakbij Hasselt, vind je brouwerij Jessenhofke waar er verschillende bio bieren uit de brouwketels vloeien. Gert Jordens, eigenaar en brouwer van Jessenhofke neemt ons mee in zijn passioneel verhaal.

Lees verder
Faire locatie

Brasserie HAP

Anderhalf jaar geleden opende Hannes Brasserie HAP in zijn geboortedorp Hulshout in de Antwerpse Kempen. Van bij de start was het voor hem duidelijk dat hij zijn dorpsgenoten verse, lokale en eerlijke producten wilde aanbieden. En met die ingesteldheid ben je natuurlijk van de partij op De Faire Ronde. We gingen alvast al eens voorproeven tijdens een zondags ontbijt.

Lees verder
Faire locatie

Kringwinkel Ateljee & Wereldwinkel Nazareth

Faire Gemeenten zetten zich in voor een lokaal ecologisch en fair beleid dat rekening houdt met de globale impact. En dat weten ze ook in Nazareth! In de Oost-Vlaamse gemeente is er een 2014 een mooie en duurzame samenwerking ontstaan tussen Kringwinkel Ateljee en de Oxfam Wereldwinkel. Een locatie met LEF in hart en ziel dus. Daar zijn we natuurlijk benieuwd naar!

Lees verder
Faire locatie

Fietsbib

Als ouder heb je het misschien al ondervonden: je kind groeit als kool en ontgroeit dus snel zijn fiets. hebben dat je kind zijn fiets zeer snel ontgroeit. Ook de sociale druk om met een nieuwe fiets uit te pakken, gaat sneller dan je portemonnee kan volgen. In een fietsbieb zoals die van Sint-Truiden geven ze gezinnen de kans om gebruik te maken van kinderfietsen tegen een lage prijs. Karel Lambeens, verantwoordelijke van de Fietsbieb leidt ons rond.

Lees verder
Faire locatie

BosAardBlij

Van een droom werkelijkheid maken, Tania deed het. In 2016, exact een jaar na het overlijden van haar papa, kreeg ze een droom die haar inspireerde om een voedselbos op te bouwen. ‘Ik ben al langer geboeid door ‘permacultuur’. Vooral het concept van voedselbossen spreekt me heel erg aan’, vertelt ze. ‘Op een nacht kreeg ik een droom dat we iets beters hebben na te laten aan onze jeugd en aan de komende generaties. Toen ontstond het idee om zelf een voedselbos te planten in Beersel.’

Lees verder
Faire locatie

Tannekes Tuin

Tannekes Tuin is een samentuinproject waar mensen samen ecologisch tuinieren. In Tannekes Tuin is iedereen welkom. Het beheer van de tuintjes gebeurt door de tuiniers zelf en op de samenwerkdag worden de gemeenschappelijke taken uitgevoerd. Johan Heyde, voorzitter van het project vertelt meer over dit groene en solidaire initiatief.

Lees verder
Faire locatie

Kruimelcafé

In Oostkamp hebben een aantal vrijwilligers elkaar gevonden om samen iets te doen met voedseloverschotten. Ze koken samen, ruimen samen op en leren van elkaar. Elke week zoeken ze een betere bestemming voor voedseloverschotten en maken een gevarieerd menu, volledig gebaseerd op wat ze die week hebben ontvangen. Vicky Peck een van de bezielers van het Kruimelcafé vertelt ons over dit (h)eerlijke initiatief.

Lees verder
Faire locatie

Bokaal

Met onze consumptie hebben we een grote invloed op onze omgeving en op het leven van anderen. Die impact kunnen we positiever maken door enkel te kopen wat we nodig hebben. En door duurzame alternatieven te bedenken. In de verpakkingsarme winkel BOKAAL in Tielt reiken ze een aantal alternatieven aan. Bert Reubens, voorzitter van vzw WOP! (Wijzer Omgaan met de Planeet) en vrijwilliger bij Bokaal, leidt ons rond.

Lees verder
Faire locatie

Wereldwinkel

De wereldwinkels van Oxfam zijn je vast wel bekend. Je vindt er het breedste assortiment aan fairtrade- en solidariteitsproducten van België. Gemaakt met respect voor mens en planeet. Eerlijk handel drijven zit in hun DNA. En de vrijwilligersbeweging achter de wereldwinkels pleit voor structurele verandering in het handelssysteem. Jannes Van Reeth van Wereldwinkel Kortrijk vertelt ons meer over hun visie en manier van werken.

Lees verder

Benieuwd naar Locaties met LEF*?

Hier staan er in de kijker!