Bij La Vie de Fie gaat het verder dan enkel bloemen plukken. Het is een pluktuin waar mensen ontspannen, ondertussen een boeketje bloemen plukken en tegelijk lokaal en duurzaam bezig zijn. Sofie Snauwaert, eigenares, deelt hoe haar pluktuin tijdens de coronaperiode ontstond en uitgroeide tot een plek van beleving en verbondenheid.
Sofie Snauwaert: “La Vie de Fie is een plukweide. Dat wil zeggen dat mensen zelf hun bloemen komen plukken. Daarnaast hebben we soms ook groenten en fruit, maar die zijn enkel beschikbaar als we een overschot hebben. Die verkopen we dan in ons winkeltje. De tuin is niet constant bemand, dus mensen kunnen zelfstandig komen plukken. Er zijn overal infobordjes en ze kunnen zelf een boeket samenstellen.”
Sofie: “We hebben een grote tuin, en tijdens de coronaperiode mochten vrienden die in appartementen woonden er niet in - het was immers privé-eigendom. Terwijl we hier makkelijk afstand konden houden. Toen dacht ik: na Covid wordt onze voortuin voor de buurt. Aanvankelijk wisten we nog niet wat we ermee zouden doen. Ik ben toen wat beginnen experimenteren met bloemen, uit interesse. Uiteindelijk heb ik een jaaropleiding bloementeelt gevolgd bij Ruth van Lent, een pluktuin in Kortrijk. Daarna heb ik nog stage gelopen bij Merel van Fleur Couleur - een biologische bloemenboerderij - in Gent. Het eerste jaar was vooral een test, voor familie en vrienden. Daarna zijn we uitgebreid naar de volledige voortuin.”
Sofie: ”Mensen nemen best zelf een emmer mee. Hier kunnen ze die vullen met water. Er zijn ook snoeischaren beschikbaar. Iedereen mag gewoon binnenwandelen en een boeketje samenstellen.”
Sofie: “Sinds dit jaar werken we met plukkaarten voor 4, 8 of 12 boeketjes. Hoe meer je komt plukken, hoe goedkoper het wordt. Een standaard boeket van 20 stelen kost normaal 20 euro. Met een plukkaart van 12 stuks betaal je uiteindelijk maar 15 euro per boeket.
Daarnaast bieden we ook boeketabonnementen aan van 7 of 14 boeketten, tweewekelijks of maandelijks. Die kosten 25 euro per stuk en kunnen op vaste data opgehaald worden. In het hoogseizoen krijg je soms boeketten mee die eigenlijk zo'n 40 euro waard zijn.”
Sofie: “Zeker! Op zondagochtend geven we massages in de fruitboomgaard, met een boeketje inbegrepen. Ook zijn er yogalessen, die doorgaan in onze serrefruitboomgaard, onder de stretchtent. Daar hoort een drankje én een boeketje bij. We willen de plek ook openstellen voor samenwerkingen: mensen die een locatie zoeken, kunnen hier terecht, en op die manier verkoop ik meer boeketjes. Win-win!”
“Fair betekent transparantie: eerlijke prijzen, geen verborgen stoffen, geen chemische pesticiden.”
Hoe zet jij in op lokaal, ecologisch en fair ondernemen?
Sofie: “Alles is lokaal. Onze drankjes, kombucha van een lokale brouwerij, fruitsap van hier in de buurt… We gebruiken geen pesticiden, enkel compost, compostthee en brandnetelgier. Fair betekent voor mij transparantie: eerlijke prijzen, geen verborgen stoffen, geen chemische pesticiden. Zelfs onze zaden en bloembollen zijn biologisch en van vitaler assen.”
Sofie: “We hebben hier zo veel mooie producten in de buurt. Het is fijn om samen te werken met andere ondernemers: yogadocenten, mensen die massages geven, enzovoort.
Ook tussen de pluktuinen onderling is er veel samenwerking en kennisdeling. We evalueren elk jaar samen wat goed werkte en wat niet. Het idee van de korte keten is belangrijk. Bloemen uit de supermarkt komen vaak van ver - dat voelt niet logisch.”
Sofie: “Omdat ik het belangrijk vind dat ook kleinere initiatieven, buiten de steden, zichtbaar worden. Het is mooi dat er nu via De Faire Ronde aandacht voor is.”
“Wij zijn niet zomaar een pluktuin, maar een beleefplek waar je kunt zitten, genieten en even ontsnappen. Hier spelen kinderen, blijven mensen hangen met een boek, en het is veel meer dan alleen een boeketje plukken.”
Waarom moeten mensen tijdens De Faire Ronde zeker bij jullie langskomen?
Sofie: “Wij zijn niet zomaar een pluktuin, we zijn ook een beleefplek. Je kunt hier zitten, genieten, kinderen kunnen spelen in het kinderhoekje. Mensen blijven vaak hangen met een boek. We verkopen ook lokale, gekoelde drankjes waardoor het de ideale picknickplek is of een unieke tussenstop bij een wandeling of fietstochtje. Het is echt meer dan gewoon een boeketje plukken.”
Naam: Sofie Snauwaert (37)
Woont in: Damme
Werk: Teamcoach schoonmaak in begeleidingscentrum Spermalie in Brugge
Website: https://laviedefie.be/
(Tekst: Hannah Petitjean - Beeld: La vie de Fie)
Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be
Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?
Bekijk de handleiding