De Tuinrangers is een initiatief van de Vlaamse Overheid en bestaat uit vrijwilligers met een passie voor tuinieren. Intussen is het project al actief in 63 gemeenten, zo ook in Schilde. Nikki Pandelaers is een van de Tuirangers en vertelt vol enthousiasme over haar engagement.
Nikki Pandelaers: “Als Tuinranger adviseer je mensen over hoe ze hun tuin ecologischer en diervriendelijker kunnen maken. Dit kan gaan van deskundig advies over planten en geveltuintjes tot tips over het bouwen van nestkastjes en insectenhotels. Alles gebeurt op maat van je tuin en je eigen wensen. Op die manier willen we mensen sensibiliseren om hun blik over hun tuin te verruimen.”
"Tuinranger zijn geeft mij veel voldoening en ik ontdek nieuwe plekken in mijn eigen gemeente.”
Waarom ben je Tuinranger geworden?
Nikki: “Ik was zelf op zoek naar mogelijkheden om mijn eigen tuin natuurvriendelijker te maken. Zo ben ik via de gemeente Schilde, die het project erg promoot, bij de Tuinrangers terechtgekomen. Waarna ik besloot om zelf ook vrijwilliger te worden. Tuinranger zijn geeft mij veel voldoening en ik ontdek nieuwe plekken in mijn eigen gemeente.”
Nikki: “Dit hangt af van gemeente tot gemeente. In Schilde organiseren ze een infoavond waar je je ook meteen kan opgeven als vrijwilliger. Daarna volgt er een selectiegesprek, waarbij er wordt gepeild naar je motivatie en kennis. Hierna start de opleiding, het bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Tijdens het theoretische onderdeel krijg je onder andere uitleg over de verschillende structuren van een tuin en de verschillende inheemse bomen en planten die er bestaan. Dit wordt gegeven door Inverde, het opleidingscentrum van het Agentschap Natuur en Bos. Het praktische onderdeel is een tuinbezoek dat je mee volgt met een vrijwilliger.”
Nikki: “Mensen kunnen contact opnemen met de Tuinrangers via de algemene website. Er komt dan een vrijwilliger langs om de tuin grondig te bekijken, dit duurt meestal een tweetal uur. Daarna geven wij advies aan de mensen en krijgen ze van ons allerlei info omtrent de mogelijkheden die er zijn. Na ons bezoek is het aan de mensen zelf om iets te veranderen. Ze ontvangen na drie maanden en na zes maanden wel nog een e-mail van ons met de vraag of er al iets veranderd is.”
"Mensen contacteren ons voornamelijk omdat ze hun tuin grondig willen aanpakken met meer aandacht voor de natuur."
Nikki: “Mensen contacteren ons voornamelijk omdat ze hun tuin grondig willen aanpakken met meer aandacht voor de natuur. Voor de rest zijn het mensen die net een huis gekocht of gebouwd hebben en advies willen voor de aanpassing van hun tuin.”
Nikki: "De Tuinrangers zijn lokaal gebonden. Een gemeente kan zelf beslissen om dit initiatief op te starten. Daarnaast zet het project zich in op het ecologischer en duurzamer maken van tuinen, bijvoorbeeld door mensen enkel inheemse bomen en planten aan te raden en hen tips te geven om de biodiversiteit in hun tuin te vergroten. In mijn dagelijks leven ben ik er zelf ook bewust mee bezig, zo koop ik bijvoorbeeld koffie en wijn in de wereldwinkel, waar mijn echtgenoot actief is als vrijwilliger.”
Nikki: “De Faire Ronde past volledig binnen de missie en visie van de Tuinrangers. Daarnaast zijn er in Schilde nog heel wat mensen die niet bekend zijn met dit project. Het is dus ook een mooie kans om meer bekendheid te creëren en mensen enthousiast te maken voor dit initiatief.”
Naam: Nikki Pandelaers (70)
Woont in: Schilde
Beroep: gepensioneerd, was make-up artieste bij de VRT
Vrije tijd: tekenacademie en natuurlijk tuinieren
Website: Tuinrangers Schilde
(Tekst: Hannah Peritjean - Beeld: Tuinrangers)
Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be
Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?
Bekijk de handleiding