De Buurderij

Een Buurderij is een plek die lokale producenten én consumenten met elkaar verbindt. Vlaanderen telt intussen al zo’n 61 Buurderijen. Zo ook in Herent waar de Buurderij een afhaalpunt heeft in De Smederij. Annik Crynen is de coördinator en vertelt ons wat de meerwaarde van een Buurderij is.

Wat is een Buurderij?

Annik Crynen: “Een Buurderij is een soort markt waar lokale boeren en ambachtelijke producenten hun producten verkopen aan een prijs die ze zelf bepalen. Als klant kan je de producten online bestellen en ophalen bij een afhaalpunt in je buurt. Een Buurderij is een voorbeeld van korte keten waarbij de boer of ondernemer rechtstreeks zijn producten aan de consument verkoopt. Het basisaanbod is meestal groenten, fruit, brood en vlees aangevuld met lokale streekproducten.”

Hoe verloopt de werking van de Buurderij in Herent?

Annick: “Mensen moeten op voorhand bestellen via de website Boeren en Buren. Ze kiezen hun producten, afhankelijk van het aanbod en plaatsen hun bestelling. Die kunnen ze elke donderdag van 18.30u tot 19.30u komen afhalen in De Smederij . De producenten plaatsen zelf hun aanbod online via de catalogus en zorgen ervoor dat hun producten in het afhaalpunt beschikbaar zijn.”

“De Smederij is een coöperatie van vier ondernemers waarbij, net als in de Buurderij, ambacht centraal staat."

Waarom hebben jullie gekozen om de Buurderij in De Smederij te organiseren?

Annick: “De Smederij is een coöperatie van vier ondernemers waarbij, net als in de Buurderij, ambacht centraal staat. Zij wilden graag een afhaalpunt worden voor de Buurderij in Kortenberg. Zo zijn ze dan bij mij terechtgekomen omdat ik daar de verantwoordelijke ben.”

"De Buurderij biedt lokale boeren en producenten de kans om hun product rechtstreeks aan de klant te verkopen aan een prijs die ze zelf bepalen."

Welke meerwaarde biedt de Buurderij volgens jou?

Annick: “Voor de boeren is zo’n initiatief erg voordelig want de inkomsten die ze met de Buurderij genereren, zijn goed voor de hele afzetmarkt. Daarnaast biedt de Buurderij lokale boeren en producenten de kans om hun product rechtstreeks aan de klant te verkopen aan een prijs die ze zelf bepalen. Verder is het mooi initiatief voor beginnende boeren of ondernemers om hun product in de markt te zetten want je hoeft zelf geen winkel te openen of website te bouwen. Bovendien weet de consument waar de producten vandaan komen.”

Op welke manier zetten jullie in op lokaal, ecologisch en fair?

Annick: “Het aanbod van de Buurderij komt van boeren en producenten uit de buurt. Daarnaast probeert iedereen op een duurzame manier te werken, bijvoorbeeld door hun fruit op biologische manier te telen. Op vlak van fair, krijgen de producenten een eerlijke prijs aangezien ze die zelf bepalen.”

Waarom nemen jullie deel aan De Faire Ronde in Herent?

Annick: “De Faire Ronde past volledig binnen het concept van de Buurderij. Daarnaast willen we met de Buurderij nog meer naamsbekendheid creëren en zo’n evenement is daar een ideale mogelijkheid voor.”

Identikit

Naam: Annik Crynen (49)
Woont in:  Kortenberg
Werk: zelfstandige en coördinator van de Buurderij in Herent
Vrije tijd: fietsgids in Brussel
Website: Boeren & Buren

(Tekst: Hannah Petitjean - Beeld: Boeren & Buren en Stijn Wils)

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be

Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?

Bekijk de handleiding