Jessenhofke

Wie België zegt, denkt meteen aan friet en chocolade maar uiteraard ook aan een lekker biertje. Maar wist je dat er ook een reeks biologische bieren op de kaart staan? In het dorp Kuringen, vlakbij Hasselt, vind je brouwerij Jessenhofke waar er verschillende bio bieren uit de brouwketels vloeien. Gert Jordens, eigenaar en brouwer van Jessenhofke neemt ons mee in zijn passioneel verhaal.

Wanneer begint het verhaal van brouwerij Jessenhofke?  

Gert: ‘Mijn grootvader was jeneverstoker en is uiteindelijk ook meester stoker geworden. Toen hij gepensioneerd was, hielp ik hem in de tuin en vertelde hij verhalen over vroeger. Ik vond het fijn om naar deze verhalen te luisteren en erfde zijn passie voor kruiden. Dat gecombineerd met mijn liefde voor bier, maakte dat ik een cursus bierbrouwen ben gaan volgen. In 2001 heb ik dan onze tripel ontwikkelt die in 2002 werd uitgeroepen tot beste Limburgse amateurbrouwsel. Dat is de kiem geweest om er verder mee aan de slag te gaan.’

Brouw je de bieren allemaal zelf?

‘Bij het Jessenhofke doen we de productontwikkeling van de bieren en geven we workshops, maar de grote productie wordt uitbesteed aan verschillende brouwerijen. De samenwerking met de externe brouwerijen zijn lange termijn verbintenissen en met de meesten werken we al een aantal jaren samen. We verdelen onze productie over verschillende brouwerijen omdat we niet afhankelijk willen zijn van één speler. De locatie van de brouwerij is ook belangrijk omdat we zo dicht mogelijk bij de klant willen produceren om de keten zo kort mogelijk te houden. De plaats waar het bier gebrouwen wordt, staat altijd vermeld op het etiket.’

Waarom heb je gekozen om biologisch bier te brouwen en geen traditioneel?

‘In ons gezin aten en dronken we al biologisch voor we met brouwen begonnen. Het was dus evident dat ons bier ook biologisch zou zijn. Een Belgisch biologisch bier vonden we een toegevoegde waarde op de markt. In België en Nederland zijn er ook maar 11 brouwerijen die 100 procent biologische bieren brouwen. In België zijn er 150 biologische bieren en onze tripel was het 13de Belgische biologische bier.’

‘De ingrediënten die we gebruiken zorgen ervoor dat de smaak van het bier aromatischer is. Er worden ook geen geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd aan ons bier. Daardoor heb je minder kans op hoofdpijn na het drinken van het bier. Matig drinken blijft natuurlijk wel de boodschap.’ (lacht)

In het logo van Jessenhofke staat een eekhoorn, heeft dit een speciale betekenis?

‘We hebben gekozen voor de eekhoorn met een bierbuikje omdat ik mezelf er in herken. Het is een totemdier is met een aantal bijzondere eigenschappen. Hij is een verzamelaar en bouwt voorraden en in de winter trekt hij zich terug. Net zoals de eekhoorn ga ik op zoek naar de beste ingrediënten om mijn bier te brouwen. En eekhoorns bestaan in alle vormen en kleuren en komen voor op heel de planeet. En dat is ook hoe we naar onze toekomst kijken: onze bieren beschikbaar maken bij zoveel mogelijk bewuste consumenten.  

Hoe zet je met de brouwerij in op het LEF*-principe?

‘Om het biolabel te bekomen moeten aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Het biolabel geeft aan dat de ingrediënten voor dat product voor minimaal 95% uit biologische grondstoffen bestaan, concreet wil dat zeggen dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest werden gebruikt bij de opkweek. Verder is het verboden kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen toe te voegen of genetisch gemodificeerde ingrediënten te gebruiken. Al deze voorwaarden worden gegarandeerd door een systeem van onafhankelijke controle-organisaties die op regelmatige basis steekproeven uitvoeren.’

‘Bovendien zijn we een coöperatief geheel waarbij elke tussenschakel zijn eerlijke deel van de koek krijgt. Ik heb daar een heel rekenmodel voor uitgewerkt zodat de kosten in de juiste verhouding over alle partijen verdeeld worden. We hebben hier we ook een gratis water punt waardoor we altijd water à volonté hebben. De slogan van de brouwerij is ook “drink matig doch regelmatig”. We hebben hier bewust voor gekozen omdat we overmatig alcoholgebruik niet willen promoten. Als we een proeverij doen, presenteren we proevertjes in kleine glazen. We schenken ook fair trade koffie en sapje voor mensen die geen alcohol drinken.’

‘We zetten in op het hergebruiken van residu’s. Zo kan er van de draf van het brouwsel koekjes, granola of brood gemaakt worden. Als de bieren belegen zijn, dus voorbij de houdbaarheidsdatum, wordt het afgestoken tot een ‘bierbrand’, een soort van jenever op basis van bier: de ‘Eau de biere’ als ode aan mijn grootvader. Deze bieden we aan in een gepersonaliseerde en herbruikbare Flaske. Dat is een geïsoleerde fles die je zowel in de winter als zomer kan gebruiken.’

‘Onze bierflesjes worden gespoeld en hergebruikt. Daarnaast bestaan de bierkratten uit 100% recycleerbare plastiek. Dus als er een krat stuk is, gaat die terug in het circuit om een nieuwe te maken. Zo proberen we het LEF-principe te concretiseren.’

Identikit

Naam: Gert Jordens (56)
Woont in: Kuringen
Werk: eigenaar en brouwer van brouwerij Jessenhofke
Vrije tijd: doet aan  Falun Dafa qi gong en Tai Chi en in het weekend kun je hem in zijn kajak vinden of in de natuur voor een wandeling met vrienden.                                                                                                                  
Website: https://www.jessenhofke.be/

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be

Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?

Bekijk de handleiding