Grootouders voor het Klimaat is een onafhankelijke burgerbeweging van bezorgde burgers - vaak grootouders, maar niet alleen - die zich inzetten voor een duurzame planeet. Ze zijn actief in Vlaanderen en internationaal, met een focus op zowel lokale acties als wereldwijde bewustwording. Sonja Vanblaere vertelt wat haar drijft.
Sonja Vanblaere: “Het is een burgerbeweging van mensen die zich zorgen maken over de klimaatverandering, en dan vooral met het oog op toekomstige generaties. Zelf heb ik geen kinderen of kleinkinderen, maar ik denk bij alles wat ik doe aan mijn neefjes en nichtjes. De beweging is volledig ongebonden, dus niet gelinkt aan een politieke partij, wat ik persoonlijk heel belangrijk vind.”
Sonja: “Grootouders voor het Klimaat is nationale beweging, met regionale afdelingen zoals in Antwerpen en Limburg. Alles valtonder diezelfde koepel. We zijn ook aangesloten bij de internationale beweging 'Grandparents for Climate.”
“De beweging is volledig ongebonden, dus niet gelinkt aan een politieke partij, wat ik heel belangrijk vind.”
Sonja: “Dat waren eigenlijk drie vrouwen. Eerst was er Greta Thunberg , die met haar spandoek tijdens de schoolstakingen een enorme inspiratiebron was. Mijn allereerste klimaatbetoging was in Brussel, toen zij er ook bij was. De tweede was Merol, een bekende Nederlandse zangeres, die zei: “De aarde is naar de kloten.” Dat kwam keihard binnen bij mij. En dan de derde - mijn favoriete inspiratiebron - is het kleindochtertje van mijn zus, die vlakbij woont en bijna vier jaar wordt. Als ik aan haar denk, weet ik weer waarom ik dit doe. Voor haar toekomst.”
Sonja: “Ik ben een actief lid, geen bestuurslid. Ik probeer deel te nemen aan acties die mij liggen of waar ik tijd voor heb. Zo vertegenwoordig ik de Grootouders in de Commissie Intergeneratie en Participatie van de Vlaamse Ouderenraad. Daar breng ik bewust de invalshoek van de kleinkinderen en hun (klimaat)toekomst mee in het debat.
Daarnaast doe ik ook mee aan betogingen, werk ik af en toe mee aan de nieuwsbrief, volg ik webinars en informatiesessies, en geef ik advies aan mensen. Onlangs heb ik nog bladwijzers uitgedeeld aan de verkiezingsstand met de boodschap: “Denk aan je kleinkinderen in het stemhokje.” Kleine dingen, maar ze tellen.”
Sonja: “Momenteel draait alles rond de campagne Klimaat Samenspraak, die loopt in 2025 - tien jaar na het Klimaatakkoord van Parijs. Die campagne is opgezet met opgeleide klimaatcoaches en bestaat uit allerlei dialogen en activiteiten. Het doel is om via dialoog mensen te betrekken en bewust te maken van de urgentie. Alles daarover vind je ook op onze website.”
Sonja: “Ja, absoluut. Denk aan samenwerkingen met lokale Fair Trade-initiatieven, zoals nu in mijn gemeente. Onze beweging is ongebonden en werkt dus vaak kleinschalig mee met lokale partners. Tegelijk blijven we ook internationaal denken, want klimaat is een mondiaal probleem.”
Sonja: “Dat gaat hand in hand met ecologisch bewustzijn. Keuzes voor openbaar vervoer, lokale en duurzame producten... Het zit in ons DNA. Grootouders voor het Klimaat is vanuit die leefwereld gegroeid.”
“Nieuwe leden zijn altijd welkom. Hoe meer mensen zich engageren, hoe sterker ons signaal.”
Sonja: “Omdat we achter de boodschap staan. Het is een kans om mensen te laten kennismaken met onze beweging, om onze boodschap breder uit te dragen. “
Sonja: “Nieuwe leden zijn altijd welkom – hoe meer mensen zich mee engageren, hoe sterker ons signaal. Want als het om onze planeet gaat, kunnen we nooit genoeg stemmen hebben.”
Naam: Sonja Vanblaere (67)
Woonplaats: Schilde
Werk: Voormalig administrateur-generaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed, nu met pensioen
Vrije tijd: lid van Grootouders voor het Klimaat, consulent bij LeIF (Levens Einde Informatie Forum), speelt bridge & doet aan tai chi
Website: Grootouders voor het Klimaat
(Tekst: Hannah Petitjean - Beeld: Grootouders voor het Klimaat)
Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be
Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?
Bekijk de handleiding