Blom en Beez

Blom en Beez is een plukweide in de bossen van Geel-Bel. Iedereen is welkom om er bloemen en fruit te komen plukken tussen het gesjirp van de vogels en de fladderende vlinders. Leentje Van Lommel richtte Blom en Beez enkele jaren geleden op en vertelt er vol passie over. Tijdens De Faire Ronde ben je er van harte welkom om bloemen en fruit te plukken en al je vragen te stellen.

Blom en Beez is een plukweide. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

“Op een plukweide kan je langskomen om zelf je eigen boeket of fruit te plukken. Bij Blom en Beez kan je zelf kiezen hoeveel bloemen of fruit je plukt, je bent volledig vrij. Mensen kunnen een abonnement aanschaffen vanaf 50 euro maar je kan ook zonder langskomen. Daarnaast is de plukweide ook geschikt voor picknicks.”

“De plukweide zelf bevat 200 soorten bloemen waaronder tulpen, margrieten, narcissen en zonnebloemen en 15 soorten fruit zoals aardbeien, frambozen en bessen. Alles groeit en bloeit op het ritme van de seizoenen. Seizoensgebonden fruit en bloemen zijn het lekkerst en het mooist. Je kan dus bijvoorbeeld geen zonnebloemen in april komen plukken. ”

Hoe ben je op het idee gekomen om een plukweide te starten?

“Ik heb hiervoor een andere job gedaan. Ik deed wetenschappelijk onderzoek naar diabetes aan KU Leuven en ik heb helaas toen een burn-out opgelopen. Tijdens de periode dat ik thuis zat, ben ik beginnen experimenteren met bloemen uit mijn eigen tuin. Ik haalde er zo veel plezier uit dat ik besloten had hierin verder te gaan. Ik heb dan een aantal plukweides bezocht en ik begon erover te lezen. Daarnaast heb ik ook een tweejarige opleiding gevolgd tot bioboer bij Landwijzer, een vormingscentrum gespecialiseerd in biologische en dynamische landbouw. Zo is uiteindelijk Blom en Beez tot stand gekomen.”

"Ik heb ook een tweejarige opleiding gevolgd tot bioboer bij Landwijzer, een vormingscentrum gespecialiseerd in biologische en dynamische landbouw."

Organiseer je ook activiteiten op de plukweide?

“Ik organiseer workshops in samenwerking met een florist uit Olen. Hierbij leren mensen om zelf een boeket te maken. Binnenkort organiseer ik ook een bosbadwandeling, een activiteit waarbij je in een kleine groep in stilte door een bos stapt en je ondertussen bewust wordt van de natuur. Dit is samen met de lokale organisatie 'Pak je kracht' die regelmatig zo’n wandelingen doen. Verder kan je hier ook terecht voor picknick of teambuilding.”

Op welke manier zet jij in op lokaal, ecologisch en fair?

“Ik verkoop uitsluitend via de korte keten. Dat wil zeggen dat ik rechtstreeks mijn producten aanbied aan de consument. Daarnaast verkoop ik mijn fruit bij twee lokale hoevewinkels en bij ‘Van de boer’, een online platform waar je lokale producten kan bestellen. Hierdoor kan ik ook mijn eigen prijs bepalen en hou ik er dus zelf ook een eerlijk loon aan over. Verder ben ik biologisch gecertificeerd, wat wil zeggen dat alles op een ecologische en duurzame manier verloopt. In mijn dagelijks leven let ik er zelf ook op. Ik koop zoveel mogelijk lokaal en ik heb mijn eigen moestuin.”

"Ik verkoop hoofdzakelijk via korte keten dat wil zeggen dat ik rechtstreeks mijn producten aanbied aan de consument. Hierdoor kan ik ook mijn eigen prijs bepalen en hou ik er een eerlijk loon aan over."

Waarom neem je deel aan de Faire Ronde?

“Ik neem deel aan de Faire Ronde om Blom en Beez in de kijker te zetten. Ik merk dat heel veel mensen in Geel nog niet bekend zijn met de plukweide. Ik zie het dus als een mooie kans om meer mensen warm te maken om lokaal te komen plukken.”

Waarom moeten mensen tijdens de Faire Ronde zeker een bezoekje aan Blom en Beez brengen?

“Mensen kunnen tijdens de Faire Ronde bij Blom en Beez terecht om bloemen en fruit te plukken en hun vragen hierover te stellen. Daarnaast vind ik dit soort evenement ook een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met zelfpluk.”

Identikit

Naam: Leentje Van Lommel (51)
Woonplaats: Geel
Werk: eigenaar en bioboer bij Blom en Beez
Website: Plukboerderij | Blom en Beez | Geel

(Tekst & beeld: Hannah Petitjean)

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be

Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?

Bekijk de handleiding