De Dobbelhoeve

Bioboerderij De Dobbelhoeve in Schilde heeft een goed draaiende hoevewinkel met een groot en gevarieerd aanbod. Wat maakt zo’n hoevewinkel interessant voor de bioboer? Piet De Bolle van De Dobbelhoeve kreeg bio met de paplepel mee. En hij voelt zich daar goed bij: "Met bio kies je voor een puur en eerlijk product, zo dicht mogelijk bij de natuur". Piet vertelt uitgebreid over zijn werk en toekomstplannen.

De Dobbelhoeve is niet alleen een actieve bioboerderij maar ook een beschermd monument: de eerste gebouwen dateren uit de 18e eeuw, de geschiedenis is er bijna voelbaar. De boerderij kreeg zijn naam omdat er twee boerderijen vlak naast elkaar stonden – een ‘dubbele’ hoeve dus. Al sinds 1987 zijn de teelten biologisch. Na een paar jaar kwam er een hoevewinkeltje bij, en dat is inmiddels uitgegroeid tot een grote, goed uitgeruste hoevewinkel. Het grote voordeel van een hoevewinkel is dat je er verse, lokaal geteelde producten vindt die op het perfecte moment werden geoogst.

Boerenknaap

Bij eigenaar Piet De Bolle (zie hoofdfoto) kriebelde het boeren al vroeg: “Een kameraad van mij woonde hier en als kind kwam ik vaak over de vloer. Dan hielp ik de familie De Meutter, de toenmalige eigenaar, bij het melken, stallen schoonmaken en akkers teeltklaar maken. Daar heb ik enorm veel van opgestoken. Later ben ik zelf gaan bioboeren, maar eerder op kleine schaal. Toen in 2017 de vraag kwam om De Dobbelhoeve over te nemen, heb ik niet getwijfeld. Alleen het melkvee bleef in handen van de vorige eigenaar, Herman De Meutter".

"Ik kreeg bio hier met de paplepel mee. En ik voel me daar goed bij: met bio kies je voor een puur en eerlijk product, zo dicht mogelijk bij de natuur".

Keuze genoeg

Meer dan 4.000 (bio en niet-bio) land- en tuinbouwers verkopen in Vlaanderen op een of andere manier (een deel van) hun producten rechtstreeks aan de consument.  De Dobbelhoeve biedt een mooi voorbeeld van zo’n biologische hoevewinkel: onder het indrukwekkende 18e-eeuwse schilddak vind je een ruime groentehal, een flink gevulde dubbele kaastoog en een ruim aanbod aan vlees, vegetarische bereidingen en zuivel. En natuurlijk vind je er ook fruitsap, thee en koffie, wc-papier, toiletartikelen, enz.
Van jong tot oud(er) komt hier boodschappen doen. Het ruime aanbod van De Dobbelhoeve, met een groot aandeel verse producten, vormt een grote aantrekkingskracht. Mooi meegenomen is ook dat de hoeve midden in een prachtig wandelgebied ligt, dus mensen combineren vaak een wandeling met boodschappen doen.

Samenwerking troef

Hoe krijg je zo’n ruim aanbod in je winkel? Piet De Bolle legt uit: “Ik teel zelf biogroenten hier in de buurt op zo’n 3 à 4 hectare – aardappelen, granen, prei, kool en kleinere teelten als sla, boontjes,... Met name in de zomer is het overgrote deel van de groenten in de winkel van eigen teelt: rechtstreeks van het veld de winkel in."

"Onze eigen groenten zijn zeer geliefd, zoals vroege aardappelen of de eerste venkel. De rest van het verse aanbod halen we zo veel mogelijk bij de korte keten, dus bij andere lokale bioboeren.”

“Voor biovlees en biozuivel werken we samen met boerderij Dubbeldoel, een bedrijf uit het Pajottenland waar ik een goeie band mee heb. Bijzonder is dat ze alles zelf verwerken, zowel vlees als zuivel. De harde kazen komen dan weer van biogroothandel BioFresh”.

Naast de teelten voor de winkel teelt De Bolle op zo’n 20 hectare prei, pompoen en venkel. Die groenten vermarkt hij via Biovibe, een groothandel in biogroente en-fruit.

Eerlijke prijs

Tijdens de coronaperiode steeg het aantal klanten bij hoevewinkels aanzienlijk – er kon en mocht niet veel, maar mensen hadden wel meer tijd en wilden ook bewuster eten. Piet  De Bolle: “Ja, ook bij ons was het toen erg druk. Nadien is het wat verminderd. Intussen hebben we besloten om onze openingsuren te verruimen, en dat trekt weer meer klanten aan”.

De hoevewinkel zorgt voor extra financiële weerbaarheid van de bioboer. Voor De Bolle is het immers een groot voordeel om de eigen biogroenten zowel in de winkel als bij de groothandel te kunnen afzetten. In de winkel kan hij zelf de prijs en het aanbod van zijn groenten bepalen, waardoor hij een eerlijke prijs voor zijn werk krijgt. En natuurlijk hebben ze ook oog voor de collega's in het Globale Zuiden: ze verkopen een gamma fairtradeproducten in samenwerking met de lokale wereldwinkel.

Samen boeren

Bijzonder is dat er op de ‘dubbele boerderij’ intensief wordt samengewerkt. De hoeve is een gemengd bedrijf: De Bolle houdt zich bezig met de groenteteelt en zijn buurman Herman De Meutter doet aan veeteelt (melkkoeien). De samenwerking loopt vlekkeloos: de dierlijke mest van de koeien komt van pas in de biologische groenteteelt en een deel van die teelt is voedsel voor de dieren.

Ook de teeltrotatie loopt door over de gronden van De Dobbelhoeve: “De dieren staan meestal op weidegebied, maar de bewerkbare gronden wisselen we onderling af in de teeltwisseling. Het ene jaar zet Herman bijvoorbeeld voedergranen, daarna plant ik op hetzelfde stuk groenten, graan of aardappelen. Zo houden we de bodem gezond”.

Waarom bio?

Voor De Bolle was het een duidelijke keuze: “Het zat er al vroeg in, ik kreeg bio hier met de paplepel mee. En ik voel me daar goed bij: met bio kies je voor een puur en eerlijk product. Je teelt zonder chemische pesticiden, zonder kunstmest, maar wel zo dicht mogelijk bij de natuur. Na de landbouwschool zag ik mij niet anders boeren dan bio, dat was evident".

"In bio moet je wel veel bezig zijn met je grond, want je hebt minder middelen ter beschikking om het recht te trekken als het fout gaat. Ook de kringloopgedachte vind ik belangrijk: de dierenmest van het vee gebruik je om de groenten te helpen groeien - eigenlijk geef je zo evenveel terug aan de grond als je eruit pakt!”.

Toekomstplannen

De toekomst oogt beloftevol bij De Dobbelhoeve. Milieuvriendelijkheid stuurt sowieso alle nieuwe projecten. “Onze wasstraten, waar de groenten schoongespoeld worden, werken al met gerecupereerd regenwater. Alleen de laatste spoeling is met leidingwater. Ik heb ook zonnepanelen laten installeren en die leveren momenteel een derde van de energie”.

Dit jaar staan er twee nieuwbouwprojecten op stapel: een oud deel van de hoeve wordt vernieuwd, en achter de winkel komt een moderne bewaarloods met een milieuvriendelijke koeling, om de kwaliteit van de groenten en aardappelen goed te bewaren. “Vroeger had je overtuigde biokopers die een verrimpelde appel of aardappel geen probleem vonden. Maar het biopubliek verbreedt, en de bioconsument van nu wil gewoon kwalitatieve producten – en terecht. Vandaar de nieuwe loods.” Op de loods komen zonnepanelen te staan en het nieuwe, duurzame koelsysteem zal ook worden gebruikt in de koelsecties van de winkel.  

Tot slot is er nog het kippenproject: De Bolle gaat starten met legkippen in een mobiele kippenstal op de weide vlakbij de Dobbelhoeve: “Het principe is eenvoudig: iedere week verplaatsen we de stal. ‘s Ochtends kunnen de kippen vrij naar buiten om rond te scharrelen. Als het begint te schemeren, gaan ze weer naar binnen. De stal is makkelijk verplaatsbaar, dus de kippen krijgen wekelijks een stuk verse weide om fijn rond te scharrelen”. En waar worden de eitjes verkocht? In de hoevewinkel natuurlijk!

Identikit

Naam: Piet De Bolle (47)
Woont in: Schilde
Werk: eigenaar en bioboer van De Dobbelhoeve
Vrije tijd: "Ik ben veel bezig met de boerenstiel en ga dan ook regelmatig naar een tuinbouwbeurs. Maar ik hou er ook van om de bergen in te trekken voor een stevige wandeling."
Website: www.dobbelhoeve.be

(Tekst & beeld: Alles over bio, biowebsite van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing)

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be

Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?

Bekijk de handleiding