Persbericht: ‘Faire Ronde’ zet gemeentelijk Lokaal, Ecologisch en Fair engagement in de kijker op ‘World Fair Trade Day’

11/5/2023

Op zaterdag 13 mei - ‘World Fair Trade Day’- organiseren 40 Faire Gemeenten een ‘Faire Ronde’. De ‘Faire Ronde’ zet locaties in de kijker waar handelaars, producenten, projecten en organisaties lokaal, ecologisch en fair denken en doen. Ontdek de locaties met LEF in jouw gemeente en doe net als minister Caroline Gennez mee aan de ‘Faire Ronde’.

  • Op zaterdag 13 mei - ‘World Fair Trade Day’- organiseren 40 Faire Gemeenten (voorheen Fair Trade Gemeenten) een ‘Faire Ronde’.
  • De ‘Faire Ronde’ zet locaties in de kijker in de gemeente waar handelaars, producenten, projecten en organisaties lokaal, ecologisch en fair denken en doen (= LEF-principes).
  • Ontdek de locaties met LEF in jouw gemeente op www.defaireronde.be en doe net als minister Caroline Gennez1 mee aan de ‘Faire Ronde’

Op zaterdag 13 mei organiseren 40 pionierende Faire Gemeenten voor de eerste keer een ‘Faire Ronde’ in hun gemeente of stad. Via deze ontspannende ​ ontdekkingstocht zetten ze op ‘World Fair Trade Day’ locaties in de kijker waar organisaties, handelaars en producenten lokaal, ecologisch en fair denken én doen. Zo zetten ze de omslag van Fair Trade Gemeente naar Faire Gemeente extra in de verf. Want kiezen voor Fair Trade, is kiezen voor duurzaamheid. Voor mens én milieu, voor boer.in én bord, van ​ hier én verderweg. Een boodschap die de Faire Gemeenten ​ en tal van sympathisanten – waaronder Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez - aanstaande zaterdag te voet, per fiets of op hun step mee uitdragen.

Aanstaande zaterdag op ‘World Fair Trade Day’, wordt voor de eerste keer in Vlaanderen de ‘Faire Ronde’ georganiseerd. Een ontdekkingstocht langs locaties waar gewerkt wordt rond lokaal, ecologisch en fair denken en doen (de zogenaamde LEF-principes). Het initiatief gaat uit van de Faire Gemeenten en kadert binnen een verbreding en verruiming van de campagne. “De Faire Ronde zet de omslag van Fair Trade Gemeenten naar Faire Gemeenten extra in de verf”, stelt Bianca De Wolf, coördinator van de campagne. “Faire Gemeenten wil voortaan nóg meer inzetten op duurzaam lokaal beleid dat dorps- en stadsgrenzen overstijgt en dat voluit gaat voor mens én milieu, voor boer.in én bord”. Zo leidt de ‘Faire Ronde’ langs voedselbossen, fietsbibs, kruimelcafés en hoevewinkels, maar evenzeer langs de lokale wereldwinkel. Want de Faire Gemeenten blijven eerlijke handel trouw en zetten in op eerlijke prijzen voor zowel producenten van bij ons als in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

In maar liefst 40 Vlaamse gemeenten wordt een Faire Ronde georganiseerd en zullen tal van sympathisanten op ​ faire ontdekkingstocht gaan in hun ​ dorp of ​ stad. Minister Caroline Gennez zal er ook bij zijn. “Fair Trade en lokaal mondiaal engagement blijven voor mij belangrijke thema’s”, stelt de Minister. “Daarom blijf ik er ook volop aandacht aan geven in mijn beleid”. En ook de omslag naar Faire Gemeenten wordt door de minister gesmaakt. “Eerlijke handel, prijzen en lonen zijn zowel hier als in Afrika, Latijns-Amerika en Azië noodzakelijk om te werken aan een duurzame wereld”

Ben jij er ook graag bij? Ontdek op www.defaireronde.be in welke Faire Gemeente een ronde wordt georganiseerd ​ en doe mee komende zaterdag.

Over Faire Gemeenten

Faire Gemeenten zet sinds 2004 eerlijke handel op de kaart in de Vlaamse gemeenten. De campagne, getrokken door Fairtrade Belgium, Oxfam België, Rikolto en 11.11.11, draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel dichtbij als in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. We willen dat de voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en milieuomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement van de gemeente draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. www.fairtradegemeenten.be. Voor bijkomende informatie, contacteer Bianca De Wolf: 0479/58 41 70 of via mail: bianca@fairtradebelgium.be

1 Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez zal op 13 mei deelnemen aan de Faire Ronde in Halle. Afspraak om 12.30u op de Grote Markt in Halle. Meer info over De Faire Ronde in Halle: De Faire Ronde | Stad Halle

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Bianca De Wolf
E-mail: info@defaireronde.be

Ook een Faire Ronde in jouw gemeente?

Bekijk de handleiding